Brandveiligheid kinderopvang. Dan hebben wij het onder meer over brandcompartimenten. Wat heeft brandveiligheid kinderopvang te maken met brandcompartimenten. En op welke manier heb jij daar in jouw kinderdagverblijf mee te maken. De overheid heeft middels het zogenaamde bouwbesluit, regels opgesteld over de brandveiligheid van gebouwen. Deze regels gelden ook voor de brandveiligheid van jouw kinderdagverblijf. Zo zijn er verschillende maatregelen die je moet nemen.

Omdat een brand zich niet makkelijk mag kunnen verspreiden worden gebouwen opgedeeld in brandcompartimenten. Een aantal ruimten, bijvoorbeeld een slaapruimte moet vervolgens weer in een sub-compartiment liggen.

Heb je een locatie op het oog? Dan is een van de eisen dat je bij een gebruiksoppervlak groter dan 200m2 een brandmeldinstallatie met automatische doormelding moet hebben. Dit is op zich geen probleem maar de kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Houd in je begroting rekening met de extra kosten hiervan.

Verder moet je maatregelen nemen waardoor iedereen veilig kan vluchten. Zo zijn er eisen gesteld aan het minimum aantal vluchtwegen, loopafstanden, vluchtroutes etc.

Het goede nieuws is dat je dit gelukkig niet allemaal zelf hoeft te weten. Bij een bestaand gebouw mag je ervan uit gaan dat deze volgens het bouwbesluit is gebouwd. Ga je verbouwen dan hoort de architect of bouwkundige van deze eisen op de hoogte te zijn. Wel ben jij er zelf verantwoordelijk voor dat er een vluchtplan / ontruimingsprotocol is. Door wel bekend zijn met de begrippen weet je in ieder geval waar over gesproken wordt en waar je op moet letten. Belangrijk het is immers jouw kinderdagverblijf.

Voor slaapruimten gelden extra eisen, wil je weten wat die eisen zijn lees dan mijn volgende blog.

En wil je meer informatie en tips over het starten van jou eigen kinderdagverblijf? Stuur dan nu eenvoudig een mail met jou voor- en achternaam en woonplaats naar [email protected]. Dan delen wij onze kennis met jou. Zodat jij, jouw droom kan waarmaken – Start je eigen kinderopvang –

Wil je weten wat wij nog meer voor jou kunnen beteken neem dan eens geheel vrijblijvend contact op om te horen wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen.

Want LOOKK ondersteunt ondernemers in de kinderopvang met advies en administratieve diensten op haar geheel eigen wijze.

Samen een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Belia Hijlkema

LOOKK