Alles over de kosten kinderopvang starten
Wat kost een eigen kinderopvang starten? Droom jij ervan om een eigen kinderdagverblijf te starten? Het kostenplaatje is dan geen onbelangrijk aspect. Je weet precies wat je wilt, maar is dit financieel ook mogelijk? Een aantal kostenposten zijn uiteraard uniek voor jouw situatie. LOOKK kan jou bij de kosten kinderopvang starten een aantal richtlijnen geven. Er wordt onderscheid gemaakt in eenmalige, en maandelijks terugkerende kosten. Het is belangrijk dat je zelf kritisch kijkt naar deze richtlijnen. Vervolgens stel je ze naar beneden of boven bij waar nodig. Op deze manier heb jij een beter beeld bij het verwerkelijken van jouw droom.
Tevens heeft LOOKK een financieel rekenplan. Dit maakt jouw berekening van de uitgaven en inkomsten eenvoudiger.
Lees hier meer over onder “Berekening Uitgaven & Inkomsten”.
Investeringen op lange termijn
De kosten kinderopvang starten op lange termijn komen voort uit grotere investeringen. Veelal worden deze investeringen over de jaren afgeschreven. Een belangrijk aspect van dit kostenplaatje is een geschikt pand voor een kinderdagverblijf. Wanneer de locatie bekend is, kan je je focussen op verbouwingskosten. Na de verbouwing dient het gebouw praktisch en veilig te zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Houd ook rekening met de kosten van een pand en een eventuele lening.
Tevens is de inventaris en inrichting een grote investering. Denk hierbij aan binnen meubels, keukenapparatuur, een werkplek en allerlei benodigdheden voor de kinderen. Echter is de buiteninrichting ook essentieel. Voorbeelden hiervan zijn speelgoed, afrastering en een tuinaanleg. Eveneens kunnen transportmiddelen onder een eenmalige kostenpost vallen.
Ten slotte vallen promotiekosten ook onder eenmalige kosten. Deze kosten worden veelal gemaakt in een latere fase van de opstart. Wanneer jouw kinderopvang open gaat, is het belangrijk dit te promoten in de omgeving. Dit kan met folders, een website en een openingsfeest.
Maandelijkse kosten
Bepaalde kosten kinderopvang starten komen maandelijks terug. Deze vinden veelal plaats na de opening van jouw kinderdagverblijf. Over het algemeen is de grootste kostenpost het personeel. De hoogte van personeelskosten zijn afhankelijk van het aantal kindplaatsen. Gebonden aan de bezetting volgt hoeveel uur je personeel moet uitbetalen.
Tevens komen er meerdere maandelijkse kostenposten kijken bij een eigen kinderopvang. Voorbeelden hiervan zijn de huisvestingskosten. Hieronder kunnen zaken zoals de schoonmaak en het onderhoud van het pand vallen. Overige bedrijfskosten die maandelijks terugkomen zijn promotiekosten, verzekeringen en diverse kantoorartikelen.
De administratie kan naast geld ook veel moeite kosten. Zaken zoals een boekhouder, bankkosten, loonadministratie en de kindadministratie bevinden zich onder deze kostenpost. Wellicht kan LOOKK jou hulp bieden met de kind administratie. Zo kan je gebruik maken van de software via LOOKK. Ook zaken zoals klant administratie en bankincasso’s kunnen geregeld worden via LOOKK.
Berekening Uitgaven & Inkomsten
Naast de kosten, zijn de opbrengsten belangrijk om te weten voor de start. De opbrengsten zijn afhankelijk van het aantal kinderen die je opvangt. Hoeveel kinderen je mag opvangen is afhankelijk van de grootte van je locatie, wettelijke regels en je eigen beleid.
Een berekening van de uitgaven en inkomsten is makkelijk te maken met het financieel-rekenplan van LOOKK. Door middel van het Excel rekenprogramma krijg je een goed beeld van alle inkomsten, uitgaven en kosten. Het voordeel is dat je allerlei variaties kunt uitrekenen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoeveel kindplaatsen je hebt, en welke bezetting je verwacht. Het financieel-rekenplan geeft dan aan of je dit alleen kunt of dat er extra personeel nodig is.
Wil je meer informatie over de kosten kinderopvang starten, of ben je geïnteresseerd in het financieel rekenplan?
Neem dan contact op met LOOKK.
Ondernemingsplan
Een ondernemingsplan heb je vaak nodig voor een financiering. Ook kan de Gemeente hierom vragen bij een aanvraag voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Sommige starters maken er ook één voor zichzelf als basis voor het pedagogisch beleidsplan.
Voor een format ondernemingsplan kun je eveneens terecht bij LOOKK.
Deze wordt vaak in combinatie afgenomen met het financieel rekenplan.
Wil je ook graag beide plannen ontvangen? Neem dan contact op met LOOKK.