Baby’s hebben in hun eerste jaar vooral behoefte aan de nabijheid van ouders, zegt Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie. Daarom zouden ouders na de geboorte van hun kind een jaar lang verlof op moeten nemen. Op de kinderopvang ervaart een baby te veel stress.

Voorlopig zijn er weinig ouders die kiezen voor een jaar lang verlof. De vraag van LOOKK; hoe speel jij hierop in als kinderdagverblijf? Wat maakt jouw kinderdagverblijf anders? Op welke manier zorg jij voor rust en minimale stress? Langere afscheidsmomenten, meer ruimte, vaste gezichten. Wij horen het graag.

Baby’s hebben in hun eerste jaar vooral behoefte aan de nabijheid van ouders, zegt Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie. Daarom zouden ouders na de geboorte van hun kind een jaar lang verlof op moeten nemen. Op de kinderopvang ervaart een baby te veel stress.”De Weerth zei dit tijdens haar oratie als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij volgt, met andere wetenschappers, tweehonderd kinderen vanaf hun geboorte voor de wetenschap en let daarbij ook op het niveau van het stresshormoon cortisol tijdens bepaalde situaties. Het onderzoek heet het BIBO-onderzoek. ‘Door én de lichamelijke eigenschappen én het gedrag van kinderen te volgen, kun je hun ontwikkeling pas echt doorgronden. Zeker als je daarbij ook nog de ouders uitgebreid bevraagt en doormeet’.

Gedrag herstellen

Een buitenlands onderzoek met muizen toont volgens De Weert aan hoe belangrijk het is om een kind in het eerste levensjaar zo weinig mogelijk bloot te stellen aan stress. Japanse en Canadese wetenschappers ontdekten dat onnatuurlijk gedrag van muizen alleen in het vroege leven hersteld kan worden. Als je het later wil herstellen: jammer dan.

De hersenen van baby’s groeien de eerste drie maanden met 1 procent per dag. Daarna neemt de groei van de hersenen af, maar komt er nog altijd 0,4 procent per dag aan hersenvermogen bij. Dit melden Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van San Diego. Lees meer >>

Op de kamer slapen

‘Nederland is een fantastisch land om in op te groeien. Maar we laten ook grote kansen liggen, met name in het cruciale eerste levensjaar’, zegt De Weerth in de Volkskrant. Zij zegt dat uit vrijwel elke studie blijkt dat baby’s het beste af zijn als ze hun ouders dichtbij hebben. Dat betekent ook dat baby’s in hun eerste half jaar het beste op de kamer van hun ouders kunnen slapen, weet De Weerth.

Weinig aandacht

Opvang in een kinderdagverblijf levert te veel stress op, weet De Weerth. ‘Probeer het eens vanuit het perspectief van het kind te bekijken: ineens zijn je ouders een hele dag weg en krijg je van een relatieve vreemde een stuk minder aandacht, omdat die leidster haar aandacht moet verdelen over veel meer kinderen.’ Zij haalt daarbij het laatste NCKO-kwaliteitsonderzoek aan waarbij slechts 12 procent van de kinderdagverblijven het predicaat ‘goed’ kreeg.

Ouderschapsverlof

Eenouderschapsverlof van een jaar lang zou zich volgens De Weerth op alle fronten terugbetalen. ‘Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies: hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stressysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar.’

Stress

Anti-kinderopvang is de hoogleraar zeker niet. Alleen dan wel op latere leeftijd. Ook zegt ze dat een beetje blootstelling aan stress niet erg is. ‘Kinderen maken dingen mee die ze nieuw en spannend vinden, dus logisch dat ze dan even wat meer stress ervaren.’ Op het kinderdagverblijf echter, ervaren deze kinderen volgens De Weerth een onafgebroken hoog stressniveau.

bron: kinderopvangtotaal