Gastouder2020-12-07T09:58:55+00:00

Hulp bij start kinderdagverblijf

Ben jij nu gastouder maar wil je meer? Ben jij gastouder en heb je een wachtlijst en zou je het liefst willen uitbreiden? Wil je hulp bij de start van jouw kinderdagverblijf? Het starten van je eigen kinderdagverblijf is nu ook voor jou mogelijk. Wel zijn er twee basisvoorwaarden waar je aan moet voldoen.

Diploma voor start eigen kinderdagverblijf;

Als gastouder heb je minimaal het diploma Helpende Welzijn en Zorg niveau 2 nodig. Wil je als pedagogisch medewerkster in je eigen kinderdagverblijf werken dan moet dit minimaal Pedagogisch Medewerker niveau 3 of gelijkwaardig zijn. Op deze diplomalijst kinderopvang kun je nagaan of jouw diploma voldoet om als gastouder jouw eigen kinderdagverblijf te starten. Heb je dit diploma niet overweeg eens om deze te behalen.

Ruimte voor start eigen kinderdagverblijf

Als gastouder werk je in je eigen huis of in de woning van de ouders. Voor het starten van je eigen kinderdagverblijf heb je een aparte ruimte nodig. Dit kan niet in je eigen huiskamer. Heb je een aparte ruimte aan of bij jouw woning dan kan dit soms onder voorwaarden. De meeste starters kiezen ervoor om een ruimte te huren. Dit kan een leeg winkelpand zijn tot een leegstaand lokaal op school. Wil je meer weten over de gestelde eisen aan een ruimte van een kinderdagverblijf? Neem dan contact met ons op voor hulp bij start kinderdagverblijf

Veel gestelde vragen

Ik heb al een kinderopvang, kan ik mij ook aansluiten?2020-02-28T10:37:14+00:00

Ja, dat kan zeker. Wij verzorgen graag de kindadministratie en daarnaast ontvang je van ons doorlopende begeleiding en ondersteuning.

Hoe groot moet een geschikte locatie voor de start van een kinderdagverblijf zijn?2020-02-28T10:29:48+00:00

Afhankelijk van het aantal kindplaatsen heb je rekening te houden met minimaal 3,5m² speelruimte voor binnen en minimaal 3m² voor buiten, per kindplaats.

Hoe zit het nu precies met aantal kindplaatsen in de kinderopvang?2020-02-28T10:27:27+00:00

Het aantal kinderen dat maximaal tegelijkertijd mag worden opgevangen wordt kindplaatsen genoemd. Gastouderopvang heeft een maximum van 6 kindplaatsen. Hoeveel kinderen er werkelijk worden opgevangen op een bepaald tijdstip is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Op de rekentool 1ratio van de overheid lees je de regels over hoeveel kinderen je op een kinderdagverblijf per leeftijd maximaal per pedagogisch medewerkster mag opvangen.

Waar moet ik op letten als een locatie mij interessant lijkt om mijn eigen kinderdagverblijf te starten?2020-02-28T10:23:39+00:00

Zoals al aangegeven zijn er eisen aan het aantal vierkante meters per kindplaats. Verder moet de buitenruimte aansluitend zijn. Vang je kinderen onder de 2 jaar op dan heb je ook aparte slaapruimtes nodig afgestemd op het aantal op te vangen kinderen. Kijk verder ook naar de bereikbaarheid, prettige lichtinval, mogelijkheden tot verbouw, buitenruimte en ligging van deze mogelijk geschikte locatie voor de start van je eigen kinderdagverblijf. Wat heel belangrijk is: een aanvraag doen bij de gemeente naar het bestemmingsplan.

Wat kan ik verdienen?2020-02-28T10:20:23+00:00

Wil je precies uitrekenen wat jouw inkomsten en lasten bij de start van een kinderdagverblijf zijn en daarna? In ons financieel rekenplan kun je laten berekenen wat de inkomsten en uitgaven van jouw eigen kinderdagverblijf zullen worden.

Hoe kan ik zo snel mogelijk mij PW 3 diploma behalen?2020-02-28T10:17:14+00:00

Een opleiding die goed aansluit bij bijvoorbeeld gastouders is die van STOC. Deze kan in deeltijd worden gevolgd en kent weinig stage-uren. Deze opleiding is daardoor voor veel gastouders goed te volgen naast hun werk als gastouder. Voor andere PW 3 opleidingen zijn bijvoorbeeld die van werkend leren of dichtstbijzijnde ROC. Lees hier meer over de STOC opleiding om je eigen kinderdagverblijf te kunnen starten.

Ik ben helemaal enthousiast maar heb nog allerlei vragen die mij bezig houden, kan ik een afspraak maken?2020-02-28T10:10:08+00:00

Bij ons kantoor staat de koffie en thee altijd klaar. Maak wel even een afspraak om zeker te weten dat er een LOOKK adviseur aanwezig is. Wil je graag dat wij jou bezoeken? Dat kan als je al een locatie hebt gevonden. Natuurlijk kunnen wij voor die tijd via telefonisch contact al heel veel vragen beantwoorden, zo kun je al wel de eerste stappen zetten om een kinderdagverblijf te starten.

Verzorgen jullie weleens informatieavonden?2020-02-28T10:07:50+00:00

Op verzoek organiseren wij deze, vaak is het dan ook mogelijk om daar vrijblijvend bij aan te sluiten. Ken jij zelf meerdere gastouders die een eigen kinderdagverblijf willen starten neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kan ik ook alleen een BSO starten?2020-02-28T10:06:35+00:00

Dat kan natuurlijk ook. Voor de start van een BSO gelden andere regels dan voor de start van je eigen Kinderdagverblijf. Zo zijn de regels qua kind aantal en inrichting eenvoudiger. Graag informeren wij jou hierover.

Is het ook mogelijk een Peuterspeelzaal te beginnen?2020-02-28T10:06:07+00:00

Een peuterspeelzaal bestaat niet meer zoals we deze kenden. Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels van kinderdagverblijven gelijk aan die van peuteropvang. Wat je wel steeds vaker ziet is dat een kinderdagverblijf met peutergroepen start. Je hebt dan alleen te maken met de opvang van kinderen vanaf 2 jaar waardoor je bijvoorbeeld geen aparte slaapruimte nodig hebt. Dit vaak in combinatie met een school waardoor er een doorgaande leerlijn wordt afgesproken waarmee je elkaar versterkt. Verder is het aantal kinderen die je mag opvangen in de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar anders.

Helpen jullie ook met het schrijven van een pedagogisch beleidsplan2020-02-28T10:04:36+00:00

Het schrijven van een pedagogisch beleidsplan en werkplan is de blauwdruk van jouw kinderdagverblijf,  daarom is het belangrijk deze zelf te schrijven. Voor de eerste aanzet tot het schrijven van een pedagogisch beleidsplan hebben wij wel een stappenplan waarmee jij jouw unieke identiteit kunt vastleggen. Wij werken met een checklijst voor de opbouw van de (verplichte) onderwerpen waar een pedagogisch beleidsplan uit bestaat.

Kom je er niet uit? Wij werken samen met, en verwijzen graag naar een ervaren pedagoog die jou kan helpen met het schrijven van je eigen pedagogisch beleidsplan.

Waar moet ik beginnen?2020-02-07T13:37:15+00:00

Wacht niet langer en neem contact met ons op. We nemen dan alle tijd om te horen wat jouw plannen zijn. Wat weet je al wel en waarmee kunnen wij jou alvast helpen. Denk aan de eerste tips, een stappenplan of ondernemingsplan.

Hoeveel moet ik investeren als ik mijn eigen kinderdagverblijf wil starten?2020-02-07T13:28:29+00:00

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan: kindplaatsen, hoe richt je jouw kinderdagverblijf in, huurprijs, verbouwingskosten etc. Als je wilt, kun je bij ons een kostenoverzicht / investeringsplan aanschaffen, hierin vind je alle kosten terug die je tegen kunt komen bij de start van je eigen kinderdagverblijf.

Hoe kom ik aan een geschikte locatie voor de start van mijn eigen kinderdagverblijf?2020-02-07T13:27:07+00:00

Maak eens een afspraak met een (bedrijfs)makelaar. Vraag eens wat er te huur is in jouw regio wat geschikt kan zijn voor het starten van je eigen kinderdagverblijf. Bezoek eens een aantal van deze locaties om te zien en ervaren wat de (on)mogelijkheden zijn van de verschillende locaties.

Wil je op de hoogte blijven, tips en inspiratie ontvangen over het starten van je eigen kinderopvang? Neem dan contact met ons op.

Ga naar de bovenkant