Gastouder start kinderdagverblijf

Ben jij nu gastouder maar wil je meer? Ben jij gastouder en heb je een wachtlijst en zou je het liefst willen uitbreiden? Het starten van je eigen kinderdagverblijf is nu ook voor jou mogelijk. Wel zijn er twee basisvoorwaarden waar je aan moet voldoen.

Diploma;

Als gastouder heb je minimaal het diploma Helpende Welzijn en Zorg niveau 2 nodig. Wil je als pedagogisch medewerkster in je eigen kinderdagverblijf werken dan moet dit minimaal Pedagogisch Medewerker niveau 3 of gelijkwaardig zijn. Op deze diploma lijst kun je nagaan of jouw diploma voldoet om als gastouder jouw eigen kinderdagverblijf te starten. Heb je dit diploma niet overweeg eens om deze te behalen.

Ruimte;

Als gastouder werk je in je eigen huis of in de woning van de ouders. Voor het starten van je eigen kinderdagverblijf heb je een aparte ruimte nodig. Dit kan niet in je eigen huiskamer. Heb je een aparte ruimte aan of bij jouw woning dan kan dit soms onder voorwaarden. De meeste starters kiezen ervoor om een ruimte te huren. Dit kan een leeg winkelpand zijn tot een leegstaand lokaal op school. Wil je meer weten over de gestelde eisen aan een ruimte van een kinderdagverblijf, neem dan contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Hoe groot moet een geschikte locatie voor de start van een kinderdagverblijf zijn?
Afhankelijk van het aantal kindplaatsen heb je rekening te houden met 3,5m² speelruimte voor binnen en 3m² voor buiten, per kindplaats.

Hoe zit het nu precies met aantal Kindplaatsen in de kinderopvang?
Het aantal kinderen dat maximaal tegelijkertijd mag worden opgevangen wordt kindplaatsen genoemd. Een gastouderopvang heeft een maximum van 6 kindplaatsen. Hoeveel kinderen er werkelijk worden opgevangen op een bepaald tijdstip is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Bij kinderdagverblijven is het aantal kinderen dat maximaal tegelijkertijd opgevangen mag worden 8 per pedagogisch medewerkster. Wil jij alleen op de groep staan dan vraag je voor de start van jouw kinderdagverblijf 8 kindplaatsen aan. Op de rekentool 1ratio van de overheid lees je de regels over hoeveel kinderen je per leeftijd maximaal per pedagogisch medewerkster mag opvangen. Ook ons financieel plan heeft hiervoor een rekentool waardoor je snel een goed beeld krijgt over de inkomsten van jouw te starten kinderdagverblijf.

Hoe kom ik aan een geschikte locatie voor de start van mijn eigen kinderdagverblijf?
Maak eens een afspraak met een (bedrijfs)makelaar. Vraag eens wat er te huur is in jouw regio wat geschikt kan zijn voor het starten van je eigen kinderdagverblijf. Bezoek eens een aantal van deze locaties om te zien en ervaren wat de (on)mogelijkheden zijn van de verschillende locaties.

Hoeveel moet ik investeren als ik mijn eigen kinderdagverblijf wil starten?
Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan: kindplaatsen, hoe richt je jouw kinderdagverblijf in, huurprijs, verbouwingskosten etc. Als je wilt, kun je bij ons een kostenoverzicht / investeringsplan aanschaffen, hierin vind je alle kosten terug die je tegen kunt komen bij de start van je eigen kinderdagverblijf.

Waar moet ik op letten als een locatie mij interessant lijkt om mijn eigen kinderdagverblijf te starten?
Zoals al aangegeven zijn er eisen aan het aantal vierkante meters per kindplaats. Verder moet de buitenruimte aansluitend zijn. Vang je kinderen onder de 2 jaar op dan heb je ook aparte slaapruimtes nodig afgestemd op het aantal op te vangen kinderen. Kijk verder ook naar de bereikbaarheid, prettige lichtinval, mogelijkheden tot verbouw, buitenruimte en ligging van deze mogelijke geschikte locatie voor de start van je eigen kinderdagverblijf. Zo is het wenselijk dat de kinderen die nu in jouw opvang zitten mee gaan naar jouw nieuwe kinderdagverblijf.

Wat is het financieel het verschil tussen KDV en gastouder blijven.
Het gemiddelde uurtarief van gastouders is € 4,75 per kind / per uur. Ouders betalen bij gastouderopvang vaak alleen wat ze hebben afgenomen. Het gemiddelde tarief van een kinderdagverblijf is € 7,25. Op een kinderdagverblijf nemen ouders vaker vaste dagdelen af en ook betalen ze vaak het hele jaar door voor de kinderopvang. Verder mag je als kinderdagverblijf meer kinderen opvangen. Het uiteindelijke plaatje is voor iedereen anders maar qua inkomsten kun je al snel een vergelijk maken met je huidige inkomsten.

Stel je hebt nu maandelijkse inkomsten van € 2.000,– aan gastouderopvang. Deze deel je dan door jouw uur-prijs (in dit voorbeeld) € 4,75. Het gaat dan om 421 opvanguren, deze vermenigvuldig je met de uur-prijs kinderdagverblijf (in dit voorbeeld) € 7,25. Zonder rekening te houden met extra opvanguren van huidige kinderen en de extra kinderen die je kunt plaatsen in je eigen kinderdagverblijf, zijn jouw inkomsten in dit voorbeeld al gestegen naar € 3052,– Dit geeft al een mooie indicatie dat kosten zoals het huren van een pand makkelijk terugverdiend kunnen worden bij de start van een kinderdagverblijf.

Wil je precies uitrekenen wat jouw inkomsten en lasten bij de start van een kinderdagverblijf zijn? In ons financieel plan zit een ook een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de inkomsten van jouw eigen kinderdagverblijf.

Hoe kan ik zo snel mogelijk mij PW 3 diploma behalen?
Een opleiding die goed aansluit bij gastouders is die van STOC. Deze kan in deeltijd worden gevolgd en kent weinig stage-uren. Deze opleiding is daardoor voor veel gastouders goed te volgen naast hun werk als gastouder. Lees hier meer over de STOC opleiding om je eigen kinderdagverblijf te kunnen starten.

Ik ben helemaal enthousiast maar heb nog allerlei vragen die mij bezig houden, kan ik een afspraak maken?
Bij ons kantoor staat de koffie altijd klaar. Maak wel even een afspraak om zeker te weten dat er een LOOKK adviseur aanwezig is. Wil je graag dat wij jouw bezoeken? Dan kan! Daarvoor vragen we wel dat je aan de basisvoorwaarden, ruimte en diploma voldoet. Natuurlijk kunnen wij voor die tijd via telefonisch contact al heel veel vragen beantwoorden, zo kun je al wel de eerste stappen zetten om een kinderdagverblijf te starten.

Verzorgen jullie weleens informatieavonden?
Op verzoek organiseren wij deze, vaak is het dan ook mogelijk om daar vrijblijvend bij aan te sluiten. Ken jij zelf meerdere gastouders die een eigen kinderdagverblijf willen starten neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ik wil geen KDV starten maar een BSO.
Dat kan natuurlijk ook. Voor de start van een BSO gelden andere regels dan voor de start van je eigen Kinderdagverblijf. Zo zijn de regels qua kind aantal en inrichting eenvoudiger. Graag informeren wij jou hierover.

Is het ook mogelijk een Peuterspeelzaal te beginnen?
Een peuterspeelzaal bestaat straks niet meer zoals we deze nu nog kennen. Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels van kinderdagverblijven gelijk aan die van peuteropvang. Wat je wel steeds vaker ziet is dat een kinderdagverblijf met peutergroepen start. Je hebt dan alleen te maken met de opvang van kinderen vanaf 2 jaar waardoor je bijvoorbeeld geen aparte slaapruimte nodig hebt. Dit vaak icm met een school waardoor er een doorgaande leerlijn wordt afgesproken waarmee je elkaar versterkt. Verder is het aantal kinderen die je mag opvangen in de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar is anders.

Helpen jullie ook met het schrijven van een pedagogisch beleidsplan
Het schrijven van een pedagogisch beleidsplan en werkplan is de blauwdruk van jouw kinderdagverblijf daarom is het belangrijk deze zelf te schrijven. Wel werken wij samen met een ervaren pedagoog die jou kan helpen m et het schrijven van je eigen pedagogisch beleidsplan. Voor de eerste aanzet tot het schrijven van een pedagogisch beleidsplan hebben wij wel een stappenplan waarmee jij jouw unieke identiteit kunt vastleggen.

Waar moet ik beginnen?
Wacht niet langer en neem contact met ons op. We nemen dan alle tijd om te horen wat jouw plannen zijn. Wat weet je al wel en waarmee kunnen wij jou alvast helpen. Denk aan de eerste tips, een stappenplan of ondernemingsplan.

Wil je op de hoogte blijven, tips en inspiratie ontvangen over het starten van je eigen kinderopvang. Like us on Facebook

gastouder start kinderdagverblijf

gastouder start kinderdagverblijf